Zonder school je voorbereiden voor het Eindexamen

“Ik heb een 6,9 voor mijn natuurkunde gehaald,” zegt Dagmar terwijl ze haar iPad weglegt. “Ik dacht dat eindexamens oefenen heel moeilijk zou zijn, maar het is gewoon voorbereiden, maken en dan analyseren. Heel gestructureerd.”

Ik kijk naar haar.

Of het nu een gezellig cafeetje, een shoppingmall of een hotelkamer is, Dagmar zoekt een plekje op en gaat eindexamens van voorgaande jaren maken. Het is bewonderenswaardig zoals ze deze reis helemaal in haar eentje het Eindexamen VWO voorbereidt.

En ze heeft een Nederlandse vriend, die ze nu al 3 maanden moet missen. Daan is 16 en zal ook dit jaar Eindexamen VWO doen. Twee gelijkgestemden. Hij was een van haar studiegenootjes tijdens het scholarship naar China afgelopen zomer.

Dit is onze laatste lange reis met vijven.

11 jaar reizen we al! De kinderen waren 3,5 en 7 toen we emigreerden naar India. En nu zijn ze 14, bijna 16 en 18 en nóg steeds vinden we het leuk om samen te zijn! Ik mag mezelf gelukkig prijzen.

Dagmar is 18 en gaat komende Augustus studeren in Amsterdam.

Tot een jaar geleden riep ze dat ze ‘na het VWO noooooit meer haar leven zou vergooien met leren wat anderen willen dat je leert!’

Maar ze heeft een school gevonden die qua visie zó bij haar eigen idealen past, dat ze vanaf het allereerste begin wist dat dít de oplossing is om tóch te leren, terwijl je niet in een geijkt schoolsysteem hoeft te zitten.

Codam leidt op tot Programmeur. Zie : https://www.codam.nl

“Dit is wat ik wil, ik hoef niet verder te zoeken. Zo wil ik toch wel gaan studeren! Ik zou nooit aan coderen hebben gedacht, maar als ik zelf mijn eigen webshop kan bijhouden, net als papa, dan ben ik nog onafhankelijker als eigen onderneemster!” hoorde ik Dagmar onze vorige reis zeggen.

Ze is nooit meer van gedachten veranderd.

Bij Codam zijn er geen leraren, geen klaslokalen, geen semesters en geen boeken. Daarnaast betaal je geen collegegeld, het is volledig gratis. Een school die 24 uur per dag open is, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar.

Als je na 9 maanden je eerste modules hebt afgerond, mag je een volgend blok vervolgen op een andere school van Codam, te kiezen uit een locatie in Frankrijk, Rusland, Finland, België, Marokko, Canada, Indonesië, Armenië, Spanje, Colombia, Brazilië, Japan, Thailand, Amerika, Maleisië of Zuid-Korea.

Volop mogelijkheden om studie en reizen te blijven combineren dus!

De school wordt niet gesteund door de overheid. Dat betekent dat ze ook geen OV kaart kan krijgen. En ook geen diploma.

Wij geloven in haar eigen kracht en staan helemaal achter haar keuze.

“Dan moet ik een kamer regelen, mam!”

Zo gezegd zo gedaan. Een voorstelvideo wordt vanuit Vietnam gestuurd naar het Vooruit project Amsterdam. Dit is een Stichting waarbij je gratis een kamer krijgt in ruil voor 10 uur werken in de wijk. “Ga ik lekker schminken daar!”

Enkele weken later hoort ze dat haar video niet eens in behandeling wordt genomen omdat Codam niet erkend wordt door de overheid.
Wat jammer! Pioniers krijgen voorlopig geen erkennning. We zullen altijd extra hobbels moeten blijven nemen als je een leven leidt waarin je gelooft in iets waar anderen (nog) niet in geloven.

Dagmar stuurt vervolgens een mail naar haar toekomstige opleiding. Gelukkig staat Codam klaar. De eerste maand zal ze van de school een gratis slaapplek in een hostel krijgen. Geregeld!

Deze eerste maand op Codam zal met 80 uur per week ook een zeer pittige maand worden! Iedere nieuwe leerling zal één maand lang worden losgelaten in een zogenaamde ‘Piscine.’ Een ‘zwembad’ met uitputtende computeropdrachten tot in de late avonden waarbij je zult moeten laten zien of je blijven drijven want als je zinkt, dan stopt je deelname en mag je niet verder studeren.

Ze heeft er zin in!

Maar eerst nog even dat Eindexamen zien te halen ….

3 reacties op “Zonder school je voorbereiden voor het Eindexamen

 • 1 februari 2020 om 09:41
  Permalink

  OMW zo ontzettend trots moeten jullie zijn op Dagmar! Wat een heerlijk kind! Vrolijk, creatief, sociaal, wereldwijs, intelligent en ook nog eens een mooie verschijning met een duidelijke visie! De toekomst lacht en het kan niet anders dat zij als wereldburger een prachtig leven tegemoet gaat ☺️

  Liefs van ons 5–jes

  Beantwoorden
 • 3 februari 2020 om 02:37
  Permalink

  Wat geweldig van Dagmar. Klinkt als een prachtige uitdaging en past helemaal in het moto “gewoon er voor gaan!” 😉 Ik blijf graag op de hoogte van wat ze ervan vindt.

  Beantwoorden
 • 4 februari 2020 om 17:28
  Permalink

  Geweldig om zo’n zekere dochter te hebben, erg leuk om te lezen. Mooie opleiding ook.

  Hugo

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *