Digitale nomaden

Digitale nomaden

 

Je inkomen genereren, onafhankelijk van plaats en tijd

In Nederland kijkt men al gauw raar op als iemand voor zijn werk langer dan enkele weken weg is. Alsof het niet kan, alsof de relatie niet goed is, alsof je de kinderen niet lang alleen kunt later met één ouder. Alsof de ander het niet alleen aan kan.

In India heb ik gezien hoe mobiel de werkende bevolking is. Mannen uit de middenklasse gaan voor maanden werken in landen als Dubai, terwijl de vrouwen achterblijven in India. Niemand kijkt op van deze mobiliteit. Vrouwen gaan na hun trouwen tijdelijk met hun mannen mee naar het buitenland. Obers en koks die werkzaam zijn bij grote hotelketens moeten mobiel blijven en trekken dus regelmatig met het hele gezin tijdens hun werkende leven naar verschillende locaties in India.

Toen wij in India woonden, beseften we dat het voor iemand uit Tamil Nadu erg moeilijk is om te wennen in de staat Kerala. Men voelt zich een vreemde, kent de lokale taal en gewoontes niet. Mede als gevolg van de gearrangeerde huwelijken, vinden er grote verhuizingen plaats van de ene naar de andere staat. Dit wordt als heel normaal beschouwd en dus algemeen geaccepteerd.

In Nederland wil niemand ver van zijn werk wonen  Het liefst zoekt men een baan vlak bij huis. Ons personeel in India moest soms wel 6 uur met de trein reizen om bij het werk te komen. Dat betekende dat men door de week op een kamertje slaapt met een groep jonge werkenden bij elkaar. Op vrijdag willen ze allemaal op tijd naar huis om de trein te halen, terug naar de familie.

Ook wij zijn gewend om regelmatig apart te reizen. Dit is voor ons beiden geen probleem.

Maar hoe zou het zijn als we inkomsten genereren, terwijl we dan hier, dan daar wonen? 

Het boek van Timothy Ferriss heeft me enorm gestimuleerd om toe te werken naar een werkend leven waarbij het geen probleem is om regelmatig op een andere locatie te werken. Nu al zie je veel mensen werken op hun laptop in een lokaal café. Maar hoe zou het zijn als je altíjd, zelfs voor maanden, je boeltje kunt pakken terwijl je inkomsten kunt blijven genereren? Op een gegeven moment hebben we besloten dat we bij iedere beslissing die we nemen, ons afvragen of we hiermee ons mobiele leven zouden belemmeren.

We hebben drie kinderen, gaat dit lukken? Het onderwijs is nog lang niet klaar voor een mobiele, digitale, individuele, afgestemde vorm van lesgeven. Gezinnen in Canada of Nieuw-Zeeland lachen ons uit als het gaat om de starre houding in Nederland ten opzichte van homeschooling.

Wij kunnen mobiel blijven als gezin omdat onze kinderen via de officiële weg, volgens de Nederlandse wet, verlof krijgen omdat zij in India studeren.

 

Wim werkt terwijl de kinderen spelen. Mekong, Can Tho, Vietnam

Wim werkt terwijl de kinderen spelen. Mekong, Can Tho, Vietnam

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *