Game succes met 150 Ping voor Sam

“Mama, over twee weken is er een groot gaming event op Fortnite!” zegt Sam. “Dat is 3 dagen achter elkaar 4 uur per dag gamen en je kunt er prijzen mee winnen. Mag ik daar een keer aan meedoen?”

“Natuurlijk mag je dat. Je kondigt het ver van te voren aan, dus daar kunnen we rekening mee houden. Wat heb je nodig om mee te doen?”

Ik snap nauwelijks iets van de Game wereld. Sam mag een uur gamen per dag. We hebben hem deze reis aangegeven dat als hij ons duidelijk aangeeft wat zijn doel is om iets te bereiken met gamen, dan mag hij meer gamen. Als juf kan ik het niet laten om het Gamen op een educatieve manier te benaderen. Wil hij bijvoorbeeld beter worden in een bepaald onderdeel, dan zal hij dat gericht kunnen gaan oefenen.

“Mama,” zegt Dagmar. “Weet je dat Sam echt heel erg snel is en ook heel erg sociaal naar iedereen. Ze gunnen Sam (online) echt iets omdat hij altijd zo aardig is. Ze noemen hem ‘Goat’ wat betekent dat hij heel erg goed is. En Sam bedankt iedereen die een reactie plaatst.”

Ik denk terug aan onze vorige reis. Sam vertelde ons toen dat hij met een code wilde gaan werken. Als iemand een code gebruikt om iets online te kopen op een Game, dan zou Sam commissie krijgen. “Wie doet dat nu?” had ik toen sceptisch gereageerd. “Ze moeten dan jouw code eerst invoeren en het jou gunnen voordat ze iets kopen. Werkt dit werkelijk zo?”

We zijn nu bijna een jaar verder. Sam heeft bijna 3000 volgers op Instagram en $ 200 dollar verdiend doordat mensen zijn code gebruiken. Eén voor een worden ze bedankt hiervoor door Sam.

“Goh Sam, wat doe jij het goed zeg met je Instagram,” zeg ik hem. “Als jij met één uur gamen per dag zoveel mensen een plezier doet, dan doe je iets heel goed. Sorry dat ik dat niet zo in de gaten heb. Ik vind het best moeilijk te begrijpen hoe dat in de Game wereld gaat.”

Het is zover! De Winter Royale Competitie breekt aan. Het spel wordt in álle werelddelen 3 dagen achter elkaar gespeeld in tweetallen. Je gaat online opzoek naar een playmate waarna je met elkaar vooraf oefent, overlegt en probeert strategisch te spelen.

Met prijzengeld van in totaal 10 miljoen dollar, verspreid over alle werelddelen, is dit een mega happening binnen de Gaming wereld. Sam speelt op zijn iPad. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt op welk device je speelt. De meeste gamers spelen op een laptop , playstation, x-box of desktop.

“Ik moet wel een hotel met goede WIFI”, geeft Sam ons duidelijk aan. “Ik speel dan mee met Azië.”

Voor Sam is de uitdaging extra groot. De snelheid van verwerken wordt uitgedrukt in Ping. Normaal gesproken in NL speelt hij op 10 Ping, dat komt omdat NL op korte afstand van de game server in Londen staat. In Azië speelt hij op 150 Ping. Alles wat Sam doet op zijn iPad tijdens gamen, wordt dus langzamer verwerkt. Hoe verder je namelijk woont van een game server, hoe langzamer je speelt.

“Die jongen die had beloofd mee te doen, kan misschien niet alle dagen. Hij moet naar een Kerstdiner. Daar baal ik van” zegt Sam net voordat het spel begint. “Alleen als het goed gaat, mag hij misschien meer dagen.”

Dag 1 van het event moeten we net uitchecken van ons hotel. We zijn inmiddels voor de 6e keer de afgelopen jaren beland in Hoi An, Vietnam. Dit is onze thuishaven in Azië. Het plaatsje heeft de juiste mix tussen avontuur en voorspelbaarheid. En ongelooflijk: we hebben het hotel van afgelopen jaar wéér hélemaal voor ons alleen!

Dat betekent 5 dagen rust en dan 2 dagen het avontuur opzoeken omdat we de weekenden moeten uitchecken; het hotel draait namelijk op Vietnamese privé feestjes in de weekenden.

Met onze gehuurde brommers rijden we naar een schattig hotel in Da Nang. We boeken één nacht zodat we altijd weg kunnen, mocht het hotel niet bevallen.

Dag 1 Gaming
En zo laten we Sam van 16.00 uur tot 20.00 uur achter in het hotel terwijl wij uit eten gaan. Nog geen uur later krijgen we een appje. “De WIFI is zóóó slecht. Ik kan helemaal niets. Komen jullie me halen?”
“Ik baal zo erg!” zegt Sam. “Vandaag gaat niet meer goed komen.”

We besluiten de volgende dag naar een nieuw hotel te verhuizen, waar de WIFI zeker goed is.

Dag 2 Gaming
Sam sluit aan bij het Oceanië. En het gaat zo goed, dat hij bij de top 75 belandt. We staan allen de laatste minuten net buiten de hotelkamerdeur te luisteren naar hem om hem niet uit zijn concentratie te halen. Hij lijkt prijs te hebben maar omdat er een tiental spelers ook op de 75e plaats belanden, valt hij net buiten het prijzengeld.

Dag 3 Gaming
In overleg met Sam checken we vroeg uit zodat we na de brommerrit weer op tijd terug in ons eigen hotel zijn waarna hij om 14.00 uur weer meedoet met Oceanië. Zijn bed ligt vol met een eet- en drinkratsoen om de uren door te komen. En ditmaal eindigt hij ook nét buiten het prijzengeld.
Helemaal hieper komt hij vermoeid zijn kamer uit. “Pff… het was zo spannend! En we deden het zo goed!”

“Zou je dadelijk nog een keer willen, weer meedoen met het Midden Oosten?”, vraag ik.

“Zou ik dat mogen?” Sam kijkt ons met grote ogen aan. “Dat is van 22.00 uur tot 02.00 uur!”

“Ach, het is maar één keer en dag 1 heb je gemist,” zeg ik. “Je doet het zo goed. Andere kinderen gaan stappen met vrienden en komen laat thuis. En het is Kerstvakantie. Wat maakt het uit?”

“Wij gaan gewoon slapen en we horen morgen wel hoe het afgelopen is. Veel plezier!”

Die nacht word ik om 02.15 wakker en check of ik appjes van Sam heb. Niks.
En dan hoor ik hem lopen. Zachtjes loop ik naar zijn kamer.

“Ik heb gewonnen! Oh, we waren zó goed! De 17e plaats! En mijn ping was zo slecht en toch hebben we gewonnen! Ik ben zoooo blij! Het overleggen met elkaar ging heel goed. En we hebben 600 dollar gewonnen. Ieder 300 dollar! Wow!”