Gewicht verliezen

Vechten met je gewicht

Mijn gewicht heb ik altijd iets te hoog gevonden. Ik was een mollige tiener met een BMI van rond 27. Inmiddels is mijn BMI 25 en zal ik er altijd op blijven letten dat het niet al te veel hoger wordt.

De knop om

In India ging niet alleen het roer om maar ook de knop. Na me te hebben ingelezen, bleek het -door mij oh zo geliefde brood en ander zetmeel, de boosdoener. Ik ging trappen lopen in het gebouw waar ons appartement in ligt en minderde met koolhydraten. Wat voor mij werkt, werkt uiteraard niet voor iedereen maar mogelijk helpen onderstaande tips je. Het lukte mij om een BMI dat schommelt tussen de 23 en 25 te krijgen. Het verliezen van vet is fijn, maar net zo fijn is dat je de constante ruis in je hoofd kwijt raakt die zegt dat je faalt als het (weer) niet lukt. De grootste winst is de rust in je hoofd! Je wordt niet meer afgeleid door allerlei negatieve gedachten over jezelf; dat is zo fijn!

1.
Focus!
Voor mij is dit de allerbelangrijkste reden. Alles moet in het teken staan van het bereiken van je doel. Bij alles wat je doet, ziet, hoort of ruikt, moet je je blijven focussen op wat je wilt bereiken. Laat je niet afleiden of verleiden. Je helpt jezelf door steeds vooraf in te spelen op de momenten dat het fout kan gaan. Dus: zorg dat er altijd gezond eten in huis is en let op dat je altijd iets gezonds bij hebt voor onderweg. Nooit weggaan zonder gezond eten in je tas omdat situaties soms ongepland langer duren dan je denkt en je dan zo’n honger hebt dat je gaat graaien.

2.
Eet weinig koolhydraten.
Als het lichaam 48 uur nauwelijks koolhydraten tot zich neemt, gaat je lichaam over in Ketose. Vanaf het moment dat je lichaam in Ketose is, zal het vet gaan verbranden omdat de koolhydraten ‘op’ zijn. Eet wel wat je lekker vindt (of lekker gaat vinden). Wat ik heerlijk vind is vis, kip, kazen, ei, noten (amandelen en walnoten, jammie!) salades, kwark, witte wijn en eiwitshakes. De beste kwaliteit shakes bestel ik altijd op Body & Fit shop. De  Nectar Isolate Whey Syntrax, cappuccino smaak is werkelijk heerlijk en verveelt me nooit. Zie http://www.bodyenfitshop.nl/eiwittenwhey/eiwitten-whey/syntrax/nectar-isolate-whey/

3.
Tabata: Sport slechts 15 minuten maar wél heel erg intensief en doeltreffend!
Het idee achter Tabata’s is het volgende: je levert 20 seconden maximale inspanning, waarna je 10 seconden rust neemt. Vervolgens lever je wederom 20 seconden maximale inspanning, waarna je wederom 10 seconden rust. In totaal draai je hiervan 8 rondjes: 8 keer zet je je volledig in.
Van te voren doe je een lichte warming up, zo’n 5 minuten. Achteraf doe je ook een cooling down, ook ongeveer 5 minuten. Omdat je 8 keer een halve minuut bezig bent, komt je totale workout op 14 a 15 minuten neer. Zie : artikel Flair Jesse van der Velde of zie: 8_minuten_total_body_workout (2)

4.
Als Tabata te zwaar voor je is, ga dan traplopen.
In India woonde ik in een appartementencomplex. 4x per week ging ik een half uur traplopen naar de 15e verdieping. Daarna met de lift weer naar beneden en dan weer omhoog lopen. Zwaar maar wel doeltreffend! Bij de meeste fitnessscholen hebben ze tegenwoordig ook een trap apparaat waarop je eindeloos trappen kunt lopen.

5.
Volg enkele sites die je motiveren of oppeppen als het even niet lukt. Blijf lezen over gezondheid en voeding om jezelf gefocust te houden. Verdiep jezelf in superfood zoals Chia, Quinoa, Stevia, Goji, spirulina, Chlorella, Colostrum, Avocado, haver, broccoli, zalm, soja, pompoen, sinaasappel, bosbessen, spinazie, tomaten, yoghurt en bonen en gezonde vetten zoals pindakaas, olijfolie, visolie, zonnebloemolie.

6.
Zorg dat je lichaam niet lui wordt en de stofwisseling vertraagt. Het kan dan helpen om na enkele weken een dag te zondigen zodat je lichaam weer wakker wordt en denkt: ‘hé, ik moet weer op volle toeren gaan werken!’ Uiteraard moet je niet al te lang in Ketose blijven, dit is niet gezond. Het Internet staat vol met tips hoe je langer weer (langzame) koolhydraten kunt toevoegen aan je voeding. Snelle koolhydraten zoals fruit of een mueslireep zijn dan ‘toegestaan’ rondom een zware sporttraining. Onthoud: terug naar een grote berg boterhammen zit er niet meer in, te veel brood is helemaal niet zo gezond als men denkt.

7.
Heb geen medelijden met jezelf!
Honger is niet zo erg, je eet toch al jaren te veel; het is toch veel triester dat je altijd dat schuldgevoel hebt omdat je teveel gegeten hebt of faalt tijdens het lijnen? Dus: een beetje honger is niet erg, gewoon doorzetten, de honger trekt vanzelf weer weg!

8.
Enkele smaakmakers om je eten lekkerder te maken zijn zoutarme kruidenmixen, gedroogde kruiden, verse kruiden, knoflook (onbeperkt), Sambal, ketjap, maggi, pesto, tomatenpuree, zelfgemaakte sauzen en marinades van pindasaus of tomatensaus, cacaopoeder (puur), suikervrije limonadesiroop, zoetstof, kaneel, schep eiwitpoeder met een smaakje, Stevia.

9.
Zin in iets ’s avonds?
Schijfjes komkommer doen prima dienst als toastje.
Hierop wat lekkere tomaten tapenade of wat vleeswaren.
Lekker!

10.

“Bah, ik ben te  dik” of “Ik moet afvallen.” Hoe zou je je voelen als je die ruis niet meer hebt in je hoofd? Denk steeds hoe je je zou voelen als je de vervelende gedachte niet meer hebt.

11.
Bereken hieronder het aantal koolhydraten van voedsel.

© Koolhydratentabel.nl

12. Veel succes!

20140223_153703

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *